Feb 23 2024

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Als ouder kom je voor veel keuzes te staan. Een belangrijke keuze is of je voor wasbare luiers of wegwerpluiers gaat. Dit lijkt misschien een kleine beslissing, maar het heeft grote gevolgen voor onze aarde, je portemonnee en hoe comfortabel je baby is. In deze blog kijken we goed naar beide keuzes om jou te helpen de beste beslissing voor jouw gezin te maken.

Milieu: wat is de impact?


Wasbare luiers: Een groene keuze

Door voor wasbare luiers te kiezen, help je een hoop afval te verminderen. Deze luiers gooi je niet na één keer gebruiken weg, maar was je gewoon en gebruik je opnieuw. Zo maken we samen minder afval en dat is beter voor onze planeet.

Wegwerpluiers: Veel afval
Een wegwerpluier doet er wel 500 jaar over om af te breken. De productie ervan kost ook veel energie en grondstoffen. Als we minder wegwerpluiers gebruiken, is dat dus veel beter voor het milieu.


Kosten: wat is goedkoper?


Beginnen met wasbare luiers

Wasbare luiers kosten in het begin meer geld dan wegwerpluiers. Maar op de lange termijn bespaar je juist geld omdat je ze steeds opnieuw gebruikt. Je kunt zo honderden euro's besparen! Hoewel de aanschafprijs van wasbare luiers initieel hoger is, is het een investering die zich op de lange termijn uitbetaalt. Gemiddeld genomen besparen gezinnen die kiezen voor wasbare luiers tussen de €800 en €1.200 per kind gedurende de luierperiode.

De kosten van wegwerpluiers
Wegwerpluiers lijken goedkoper, maar als je bedenkt hoeveel je er gebruikt over de jaren, geef je uiteindelijk veel meer geld uit dan aan wasbare luiers. 


Gemak: wat is makkelijker?


Wasbare luiers: gemakkelijk in gebruik

De wasbare luiers van nu zijn makkelijk in gebruik. Met handige klittenband- of drukknoopsluitingen zijn moderne wasbare luiers net zo eenvoudig in gebruik als wegwerpluiers.Je hoeft ze alleen maar te wassen en je kunt ze weer gebruiken. Zo simpel is het!

Wegwerpluiers: super makkelijk, maar...
Wegwerpluiers zijn heel makkelijk omdat je ze na gebruik weggooit. Maar denk aan alle extra afval en de extra kosten. Dat is het gemak misschien niet waard.


Comfort: Fijn voor Je Baby


Wasbare luiers: zacht en Veilig

Wasbare luiers zijn vaak gemaakt van natuurlijke stoffen zoals bamboe, katoen en hennep. Dit is zacht voor de huid van je baby en kan helpen om luieruitslag te voorkomen. Ze laten ook lucht door, wat fijn is voor de gevoelige huid van je baby.

Wegwerpluiers: handig, maar kan irritereren
Wegwerpluiers zijn gemaakt om je baby droog te houden, maar soms zitten er stoffen in die niet zo fijn zijn voor de huid. Dat kan voor irritatie zorgen voor kinderen met een gevoelige huid.


Zindelijkheid: Een snellere overgang met wasbare luiers


Een interessant voordeel van wasbare luiers dat vaak wordt besproken, is de snellere zindelijkheid van kinderen die ze gebruiken. Ouders en experts merken op dat kinderen die wasbare luiers dragen, zich meer bewust zijn van vochtigheid wanneer ze plassen. Dit komt omdat wasbare luiers, hoewel ze vocht absorberen, het kind niet zo droog houden als wegwerpluiers. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen eerder interesse tonen in het potje en het sneller leren gebruiken.

Sneller zindelijk worden is niet alleen handig voor ouders (denk aan minder luiers verschonen), maar het is ook goed voor het kind. Het helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid en vermindert de kans op luieruitslag doordat de huid minder lang aan vocht wordt blootgesteld.


Conclusie: wat is de beste keuze?


Het kiezen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers hangt af van wat jij belangrijk vindt. Wil je geld besparen en goed zijn voor het milieu? Dan zijn wasbare luiers een goede keuze. Vind je gemak het allerbelangrijkste? Dan passen wegwerpluiers misschien beter bij jou. Wat je ook kiest, het is een persoonlijke beslissing die past bij jouw gezinssituatie. Volgens artikelen van de Consumentenbond en Milieu Centraal over het kiezen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers, zijn er meerdere factoren om te overwegen bij het maken van een keuze die past bij jouw levensstijl en waarden. 


Twijfel je nog? Ook als je parttime voor wasbare luiers gaat bespaar je afval en geniet je nog van de voordelen van wasbare luiers. Bestel ons wasbare luier probeerpakket zodat je eerst rustig kennis kan maken met onze verschillende wasbare luier modellen.

Next Blog